Jela

Sušene pečurke

susene-pecurke
Written by danaskuvam
Sušene pečurke
Ingredients
Instructions
  1. Za sušenje su najbolje aromatične pečurke sa razvijenim cevčicama. Prilikom sušenja u njima se razvijaju aromatične materije koje ukusno deluju u pripremljenim jelima. Pločaste pečurke, a naročiti one s gorkim mlečnim sokom nisu dobre za sušenje jer dobijaju neprijatan miris. Najbolje su brezovice, trifle i nake druge vrste.
  2. Pečurke se četkicom očiste od zemlje, peska i drugog trnja. Drške se odvoje ili iseku 2 sm ispod kape pečurke.Dobro se operu u hladnoj voi. Pečurke se obično suše cele, a veći komadi se seku na kriške debljine 5 mm. One najbolje čuvaju svoju aromu ako se u početku suše 5-6 časova na suncu (kad je temperatura napolju 30-40 C), a potom se sušenje nastavi u pećnici (pri temperaturi od 50 C) i najzad pri temperaturi od 75 C. Da ne bi došlo do uticaja pare, pećnica se drži poluotvorena. Ako se pečurke suše samo na visokoj temperaturi, onda požute i gube aromu. One se mogu, u niskama, sušiti i samo na suncu 3 dana. Sušenje je uspešnije ako niske na suncu zauzimaju horizontalan položaj (uz pomoć specijalnih stalaka) i ako se mcđusobno ne dodiruju.
  3. Sušene pečurke su neobično hidroskopne (privlače vlagu), te ih zato treba čuvati na suvom mestu i u papirnatoj vrećici.
susene-pecurke